torstai 13. elokuuta 2015

Elämä nivelvaivaisen hevosen kanssa


Nivelrikko eli nivelen vauriot alkavat sileän ja liukkaan nivelruston vaurioitumisesta. 
Vaurion aiheuttaa nivelen kuluminen, mekaaninen vamma tai muu isku, joka musertaa rustoa, niin että sen sisäinen rakenne murtuu ja nivelrikon kehittyminen pääsee alkuun. 
Myös liika rasittuminen saattaa saada aikaan vaurioita.
Nivelrikossa nivel on pysyvästi vaurioitunut ja ainoat hoidot ovat kivun lievittäminen, selä elämisen ja liikkumisen helpottaminen. 

Nivelrikon syyt ovat monet; 
kaikkia ei edes tunneta. 
Mutta seuraavat asiat ovat lisäämässä riskiä: 
-rakenteellinen heikkous
  • jalkojen virheasenot
  • ylipaino
  • vääränlainen rasitus
  • tapaturmat
  • virheellinen kengitys
  • ikä
  • virheellinen ruokinta.

Nivelet vaativat ravinteita vain liikkuessaan.
Nivelpinnan rusto saa ravintonsa kudosnesteestä siten, että nivelen liikkuessa rustoon kohdistuva paine puristaa rustoa hiukan kasaan ja silloin ruston sisältä pursuaa nestettä ulos,kun paine loppuu, kimmoisa rusto palautuu entiseen muotoonsa ja samalla rusto imee ympäristöstään kudosnestettä sisäänsä.
 Nesteen mukana tulee myös ravintoaineita. 
Rusto on elävää kudosta, mutta sillä ei ole verisuonia. Ruston tarvitsemat ravintoaineet eivät siis pääse ruston sisään verisuonia pitkin, kuten muihin kudoksiin ja elimiin, vaan ravinto kulkeutuu rustoon "pumppaus mekanismin" ansiosta.

NIVELEN LIIKE ON RUSTOLLE ERÄÄNLAISTA RUOKAILUA ELI RAVINNON SAANTIA. RAUHALLINEN JA TASAINEN LIIKE ON NIVELEN JA RUSTON PARASTA HOITOA. 
LIIKKUMATON NIVEL KUIVUU JA SURKASTUU.

Liikunnan merkitys nivelvaivojen hoidossa:

Liikunta on välttämätöntä ja toteutettava kivun sallimissa rajoissa.
Liikunta pitää yllä myös lihasten voimaa ja hallintaa,nivelten liikeratoja ja toimintakykyä. 
Liikunta vähentää myös lievään nivelrikkoon liittyvää kipuilua. Siksi monet nivelvaivaiset hevoset kiertävät karsinassa ympyrää, jos eivät muuten pääse kävelemään riittävästi. Liikkuminen on nivelrikkoiselle tärkeää, mutta sairasta niveltä ei pidä rasittaa niin paljon, että se kipeytyy entisestään. Niveliin kohdistuvat iskut ja tärähdykset ovat haitallisia, siksi nivelkipuisella hevosella ei tulisi hypätä edes pieniäkään esteitä ja ratsastusta tulisi välttää kovalla alustalla.
Päivittäisessä käytössä on muistettava hevosen niveltn oikea kuormitus, eli hevosen oikea tasapaino. Koko hevosen paino pitää oikealla ratsastustekniikalla saada niin, että etujalat kantaa 50% ja takajalat toiset 50% ja ratsastajan yhteispainosta. Jokaisella jalalla on siis vastuu 25%sta kokonaispainosta. Jos vaiva on etujaloissa, niin voidaan listätä kuormitusta hevosen takajaloille enemmän, muuttamalla ratsastustekniikkkaa.
Kengitys on huolehdittava niin, että hevosen jalan luonnollinen nivellinja säilyy.
kinnerniveltulehdus, jonka vakavampi muoto on KINNERPATTI eli kintereen nivelrikko:
Kinnerpatin seurauksena nivelraot saattavat luutua umpeen. Ennen kinnerpatin luutumista ontuma vaihtelee lievästä liikkeen epäpuhtaudesta voimakkaaseen ontumiseen.


                                   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti